Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
758
Hello! A 3as 4es kérdésben lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
jég olvadáshője: 334 kJ/kg
víz párolgáshője 2256 kJ/kg
víz fajhője: 4.2 Kj/Kg * K

jég tömege: m1
gőz tömege: m2

Mivel a gőz az energiájával felolvasztott m1 tömegű jeget, és aztán m1 tömegű vizet felmelegített 100 fokra, ezért felírhatjuk a fenti adatok alapján ezt az egyenletet:

jég felolvasztása + felmelegítés 100 fokra = gőzből 100 fokos víz lett
334 * m1 + 100*4,2*m1 =2256 m2
754 m1 = 2256 m2
Összesen: 3010 egység a tömeg
ebből jég (m1) = 754 / 3010 = 25%
ebből gőz (m2) = 2256 / 3010 = 75%
1

A térfogatból és a sűrűségből számolható a tömege(m=V*ró), majd a P=Q/t képletből számolható a bevitt hő (P és t is ismert, csak Q az ismeretlen), de nyilván figyelembe kell venni a 70%-os hatásfokot is, gondolkozz picit!
Q=c*m*ΔT, ahol Q-t előbb kiszámoltad, m-et szintén a fentebb leírt módon, ΔT=60-12, és kérdés a 'c' fajhő.
0