Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki? pH-s számítások, normál, standard állapotú gázok, előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
Tudna valaki magyarázattal segíteni ezekben a feladatokban?
Készítsen 1 pH-jú 2 dm3 térfogatú kénsav oldatot tömény kénsavból. Hány cm3 -t kell bemérni a tömény savból?

7,00 dm3 standard állapotú hidrogéngázt sztöchiometrikus állapotú klórgázzal reagáltatjuk, majd a keletkezett vegyületet vízben nyelettük el. A keletkezett oldat térfogata 200 cm3 lett. Számítsd ki a felhasznált klór térfogatát és a keletkezett oldat koncentrációját!

Telített meszes víz 50,0 cm3-e 20 cm3 0,150 mol/dm3 koncentrációjú kénsavva semlegesíthető. Hány mol/dm3 a telített meszes víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, normál, standard
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat:
A tömény kénsav kb. 98 tömeg%-os, a sűrűsége pedig 1,84 g/cm³.
1000 cm³ oldat → 0,1 mol oxóniumion van (ha pH=1,00)
2000 cm³ oldat → 0,2 mol oxóniumion van. Így feleannyi a kénsav benne: 0,1 mol kénsav.
0,1 mól kénsav tömegre átváltva: m(kénsav)=0,1×98,08=9,808 gramm.
Így a tömény kénsavból kell:
100 gramm oldat → 98 gramm sav van,
10,01 gramm az oldat ← 9,808 gramm savra , V(cc. H₂SO₄)=10,01 g/1,84 g/cm³= 5,44 cm³. Ennyit kell kimérni a koncentrált savból.

2. feladat:
1 mol hidrogéngázzal 1 mol klórgáz reagál és keletkezik 2 mol hidrogén-klorid gáz. (H₂ + Cl₂ → 2 HCl)
25 ⁰C-on 7,00 dm³ hidrogéngáz : (7,00/24,5)= 0,28571 mol-nyi, amiből kétszerannyi, 0,57143 mol HCl-gáz keletkezik.
A klór térfogata is (1:1 mólarány miatt) 7,00 dm³ lesz. Továbbá: 200 cm³ oldatban → 0,57143 mol HCl van, akkor
1000 cm³ oldatban (5·0,57143)= 2,8571 mol HCl található. Az oldat anyagmennyiség-koncentrációja tehát 2,8571 mol/dm³.
Az oldat tömegkoncentrációja pedig: 104,171 g/dm³, mert 2,8571 mol HCl-gáz pontosan 104,171 gramm-nyi!

3. feladat:
Az egyenlet: Ca(OH)₂ + H₂SO₄ → CaSO₄ (fehér csap.) + 2 H₂O.
A kénsavat vizsgálva: 1000 cm³ oldatban van → 0,150 mol H₂SO₄,
20 cm³-ben van → 0,003 mol H₂SO₄,
tehát látható, hogy 0,003 mol kénsavat épp 0,003 mol (ugyanannyi) meszes víz semlegesít, mert 1 mól-ra fogy 1 mól az egyenlet szerint.
Így a meszes vizet vizsgálva: 50,0 cm³ mésztejben → 0,003 mol Ca(OH)₂ lesz, akkor
1000 cm³ mésztejben → 0,06 mol Ca(OH)₂ található.

Tehát a meszes víz pontosan 0,06 mol/dm³ koncentrációjú lesz kalcium-hidroxidra nézve! :)

Remélem érthetően le tudtam írni a levezetéseket! :)
Módosítva: 2 éve
0