Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
477
Egy 1000 kg tömegű autó 90km/h-val bevesz egy 200 m sugarú kanyart.
a;Számold ki a centripetális erőt!
b; Számold ki a legkisebb tapadási súrlódási együtthatót!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sebesség `90/3.6=25m/s`, vagyis a centripetális erő `F_(cp)=mv^2/R=1000*25^2/200=3125N`.

A körpályán maradáshoz szükséges centripetális erőt teljes egészében a súrlódási erő adja: `F_(cp)=mu m g`, innen a minimális súrlódási együttható `mu=F_(cp)/(mg)=3125/(1000*10)=0.3125`.
0