Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
362
Sziasztok!

Ez lenne a kérdésem, ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném:

Hány dm³ standardállapotú hidrogéngáz fejleszthető 4g vas híg kénsavban való feloldásával?

Nem csak a megoldás érdekelne, hanem maga a magyarázat is, hiszen jövőhéten dogát írok, és igazán jól jönne tudni ezt.
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, Kémia doga, Avogadro törvénye
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet a következő: Fe + H₂SO₄ → FeSO₄ + H₂ (tehát 1 mol vas reagál 1 mol kénsavval, és képződik 1 mol vas(II)-szulfát és 1 mol hidrogéngáz)!

1 mol (55,85 gramm) vasból tehát 1 mol hidrogén fejlődik, akkor 4 gramm vasból (4/55,85)×1= 0,07162 mol hidrogéngáz fejleszthető, ami 25 ⁰C-on (standardállapotban): V(H₂)=0,07162 mol× 24,5 dm³/mol= 1,755 dm³ hidrogén, azaz ennyi gáz fejlődhet maximum! :)

Remélem így már érthető volt a levezetésem! :)
Módosítva: 2 éve
1