Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Természetes szám. Légyszives segítsetek. Köszönöm.

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
Létezik‑e olyan 10 egymást követő természetes szám, amelyek rendre oszthatóak a 9, 7, 5, 3, 1, 1, 3, 5, 7, 9
számokkal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez egyértelmű hogy nem
0

Tudjuk, hogy az osztható számok periodikusan ismétlődnek. Azaz minden 2. szám osztható 2-vel, minden 3. szám osztható 3-mal, satöbbi. Vizsgáljuk meg, hogy a feladat követelményei ütköznek-e ezzel:

`{:("sorszám", 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9),
("osztó", 9, 7, 5, 3, 1, 1, 3, 5, 7, 9):}`

    • 1: minden szám osztható 1-gyel, tehát lehetséges
    • 3: a 3. és 6. szám kell osztható legyen vele, `6 - 3 = 3`, tehát lehetséges
    • 5: a 2. és 7. szám kell osztható legyen vele, `7 - 2 = 5`, tehát lehetséges
    • 7: az 1. és 8. szám kell osztható legyen vele, `8 - 1 = 7`, tehát lehetséges
    • 9: a 0. és 9. szám kell osztható legyen vele, `9 - 0 = 9`, tehát lehetséges
Tehát a feladat követelménye nem zárja ki ilyen számok létezését.

Hogy hogyan lehet az ilyen számokat kiszámítani, arról fogalmam sincs.

Megtalálni viszont tök egyszerű. Ezt lefuttatod a böngésződ konzoljában és kilistázza a megfelelő kezdőszámokat 2024-ig:

for (i = 0; i < 2024; i++) if ([9, 7, 5, 3, 1, 1, 3, 5, 7, 9].every((o, s) => (i + s) % o == 0)) console.log(i)

Vagyis 153, 468, 783, 1098, 1413, 1728-től kezdődő 10-10 szám mind megfelel a követelménynek.

Ellenőrzés az első találatra:
`{:("sorszám", "szám", "osztó", "hányados", "maradék"),
(0, 153, 9, 17, 0),
(1, 154, 7, 22, 0),
(2, 155, 5, 31, 0),
(3, 156, 3, 52, 0),
(4, 157, 1, 157, 0),
(5, 158, 1, 158, 0),
(6, 159, 3, 53, 0),
(7, 160, 5, 32, 0),
(8, 161, 7, 23, 0),
(9, 162, 9, 18, 0):}`
0