Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, Az alábbi feladatban segítséget szeretnék kérni, levezetéssel.

Főoldal » Középiskola » Matematika
319
Oldja meg az egyenletet!
x4 - 5x2 + 4 = 0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x^4-5x^2+4=0`

ezt vissza lehet vezetni másodfokúra, amit már meg tudunk oldani

bevezetek egy új ismeretlent:

`a=x^2`

`a^2-5a+4=0`

ezt már meg lehet oldani megoldóképlettel

`a_1=1`

`a_2=4`


`x^2=1`

`x_1=1`

`x_2=-1`

`x^2=4`

`x_3=2`

`x_4=-2`

Ekvivalens átalakítások miatt a kapott gyökök jók.

`M={-2, -1, 1, 2}`
0