Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, Az alábbi feladatban segítséget szeretnék kérni, levezetéssel.

Főoldal » Középiskola » Matematika
484
Másodfokú egyenlet felhasználásával:
Egy téglalap kerülete 36 cm. Ha minden oldalára kifelé egy-egy négyzetet rajzolunk, akkor a négyzetek területének összege 340 cm2. Számítsuk ki a téglalap területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(2(a+b)=36), (2(a^2+b^2)=340):}`

`a+b=18`

`b=18-a`

`2a^2+2(18-a)^2=340`

`a^2+324-36a+a^2=170`

`2a^2-36a+154=0`

megoldóképlet

`a_1=7`

`a_2=11`

`b_1=18-7=11`

`b_2=18-11=7`

A két megoldás gyakorlatilag ugyanaz, az egyik oldal `7` a másik `11` centiméter.

`T=a*b`

`T=7*11=color(red)(77)` `color(red)(cm^2)`
0