Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek mert a matekot nem igazán értem és ezért segítsetek kérlek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Az ábrán látható ABCD négyszög egy egyenlő szárú trapéz,CDEF pedig négyzet,AB=15cm,EF=7cm,és az ABC szög=45 fok.Szamisd ki az ABFE trapéz és a BCF háromszög területet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha DCEF négyzet, akkor mind a négy oldala egyenlő hosszú
EF=FC=ED=DC=7
Egy trapéz területét úgy lehet kiszámolni, hogy a két párhuzamos(a,c) oldalt összeadjuk, ezt megszorozzuk a magassággal (m), majd az egészet elosztjuk kettővel.
[(a+c)*m]/2

ABEF magasságának meghatározásához hosszabbítsuk meg az ED és FC egyeneseket. Mivel ABCD egyenlőszárú(szimmetrikus) trapéz, ezért az ábrán látható módon két háromszöget fog levágni a trapézból. Ezeknek az egyik oldala (15-7)/2=4 cm
A másik oldala szintén 4 cm mivel a háromszögek derékszögűek, és az egyik szögük 45°, tehát a harmadik szögük is 45°, tehát egyenlőszárú háromszögek.
Így ABEF magassága 7+4=11 cm

ABEF területe: [(15+7)*11]/2=121 cm^2

Ha ABEF is szimmetrikus trapéz, így BCF területét úgy tudjuk meghatározni, hogy ABEF területéből levonjuk EFDC és ABCD területét, majd a maradékot elosztjuk kettővel

(121-(7*7)-[(15+7)*4]/2)/2 = (121-49-44)/2 = 28/2 = 14
Módosítva: 2 éve
0

Csatoltam képet.
0