Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soss

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is tegyük egyenlővé az egyenletet 0-val.

`4x^4+7x^2-2=0`

Vezessünk be egy új ismeretlent.

`x^2=t`

Az új egyenletünk így:

`4t^2+7t-2=0`

Egyszerűen csak oldjuk meg mint egy másodfokú egyenletet.

`t_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-7+-sqrt(7^2-4*4*(-2)))/(2*4)={(t_1="-2") , (t_2 =1/4):}`

Helyettesítsünk vissza:

`x_1^2=-2`

`x !in RR` Hiszen négyzetgyök alatt negatív szám nem állhat.


`x_2^2=1/4`

`color(red)(x_2=+-1/2)` Az egyenletnek két megoldása van `+1/2` valamint `-1/2` hiszen mind két szám négyzete `1/4` eredményt ad.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1