Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körkúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
311
Számold ki a forgáskúp felszínét és térfogatát, ha alapkörének sugara 6 cm, palástja pedig egy 120 fokos körcikk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alapkör sugarából kiszámoljuk a kör kerületét mely a körcikk körívét fogja adni. Majd a körív hossza és a középponti szög ismeretében kiszámoljuk a körcikk sugarát mely a körkúp alkotója lesz. Ezután az alkotó és az alapkör sugarából pedig a kúp magasságát. Az alapképletek segítségével pedig a kérdés általt kívánt adatokat.

Számításokkal:
`K_"alapkör"=i=2*r*pi=2*6*pi=12pi \ cm`

`s=(i*180°)/(pi*alpha)=(12pi*180°)/(pi*360°)=6 \ cm`

`m_"kúp"=sqrt(6^2+6^2)=sqrt72 \ cm`

`V=(r^2*pi*m)/3=(6^2*pi*sqrt72)/3=color(red)(72pisqrt2 \ cm^3)`

`A=pi*r*(r+s)=pi*6*(6+6)=color(red)(72pi \ cm^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1