Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi feladatban segítséget szeretnék kérni.

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
Másodfokú egyenlet használatával hogyan lehet felírni az alábbi feladatot?

Egy cégnél 5-tel több nő dolgozik, mint férfi. A nők és férfiak számának szorzata 126. Hány férfi alkalmazottja van a cégnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
n a nők, f a férfiak
5-tel több nő: a férfiakhoz hozzáadunk 5-öt, úgy kapjuk meg a nők számát, tehát n=f+5
n*f=126, ahol tudjuk, hogy n átírható úgy, hogy f legyen benne
behelyettesítve (f+5)*f=126, és f a kérdés
itt lényegében ki van emelve f, és csak el kell végezni a szorzást:
f*f+5*f=126, rendezve f2+5*f-126=0
és kész a másodfokúd

tipp: próbáld meg minden létező módon felírni, amit a feladat szövegében találsz, a cél, hogy egy ismeretlened (betűd) maradjon
0