Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS 12. matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
370
Csatoltam képeket.
Határidő: Jan. 11. 0:00
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Téglatest, Térgeometria, térfogat, felszín, kocka, arány, élhosszúság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Feladat:
A téglatest felszíne és térfogata megegyezik tehát felírhatjuk egymással szemben a térfogat és felszín képletet behelyettesítve az élek hosszaival.

`V=A`

`a*b*c=2*(a*b+a*c+b*c)`

`x*2x*3x=2*(x*2x+x*3x+2x*3x)`

`6x^3=2*(2x^2+3x^2+6x^2)`

`6x^3=22x^2`

`3x^3-11x^2=0`

`x^2*(3x-11)=0`

1. eset: `x_1^2=0=>x_1=0`

2. eset: `3x_2-11=0=>x_2=11/3`

A két megoldás közül értelemszerűen nekünk csak is `x_2` jöhet szóba.

Tehát a tégletest oldalainak hosszúságai:

`a=x=color(red)(11/3 \ cm)`

`b=2x=2*11/3=color(red)(22/3 \ cm)`

`c=3x=3*11/3=color(red)(11 \ cm)`





2.) Feladat:
a.)
A feladat szerint a téglatestnek nincs 3 cm-nél rövidebb oldala tehát vehetjük az egyik oldalt 3 cm-eresnek.

Bontsuk fel a 135-öt három szám szorzatára. Ehhez használjuk 135 lehetó legkisebb osztóit.

`135 \ \ | \ 3`

` \ 45 \ \ \ | \ 3`

` \ 15 \ \ \ | \ 15`

Tehát az egyik doboz lehet: `3*3*15`-ös ebben biztosak lehetünk.


Próbáljunk meg még ilyen téglatesteket alkotni.

`135 \ \ | \ 3`

` \ 45 \ \ \ | \ 5`

`\ \ \ 9 \ \ \ | \ 9`

Egy másik doboz lehet: `3*5*9`-es is.

Többet én őszintén nem találtam csak ezt a kettőt.


b.)
Ehhez kikell számítanunk a tégletestek felszíneit.
1. Téglatest: `A=2*(3*3+3*15+3*15)=198 \ cm^2`

2. Téglatest: `A=2*(3*5+3*9+5*9)=color(red)(174 \ cm^2)`

Tehát a 2. doboz igényel kevesebb csomagolóanyagot.
0