Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tűzoltás

258
Mi a tűzoltás alapelve?
Milyen anyaggal, eszközzel oltanád el az alábbi tüzeket: égő szénakazal, kigyuladt tv készülék, égő benzin, meggyulladt függöny, serpenyőben túlforrósodott olaj kigyullad
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Minden tűzoltó berendezés az alábbiak közül valamennyi tulajdonságok egyikével rendelkeznie kell:

1. Lecsökkenti az égéstér hőmérsékletet
2. Kiszorítja az oxigént
3. Éghető anyag maradékával elreagál/kivonja az égéstérből

Ha tüzet észlelsz, akkor erre figyelmeztetni kell a környéken dolgozókat, és lehetőleg

égő szénakazal: Ha kigyullad a szénakazal, akkor reális esetben egy slaggal (vízzel) célszerű minél hamarabb eloltani, mivel a szél hamar széthordhatja azt (más is kigyulladhat). A víz lecsökkenti az égéstér hőmérsékletét azáltal, hogy nagy a fajlagos hőkapacitása, és a párolgáshője. Emellett a keletkező vízgőz lecsökkenti a térfogatszázalékos oxigénszintet. Emellett átáztatja a szénát, ami így már nem alkalmas "üzemanyag" a tűznek.

kigyuladt tv készülék: Elektromos tüzet tilos vízzel oltani, ugyanis a vízben oldott sók miatt vezeti az áramot, emiatt fennáll az áramütés veszélye. A keletkező szikrák tovább fokozhatják az égést. Emiatt porral, vagy szén-dioxiddal oltóval célszerű az oltást elvégezni.

égő benzin: A benzin mennyiségétől függ, és a tűz jellegétől függ. Égő benzineskannát nem érdemes vízzel oltani, mivel a víz sűrűsége nagyobb, emiatt lesüllyed a kanna aljára, ahol gyorsan felforr, majd a keletkező gőz az égő benzint robbanásszerűen kifröcsköli. Motortüzek esetén ez különösen veszélyes. Emiatt porral oltóval érdemes ezt a tűzfajtát is oltani.

Szétterült benzintüzet (pl. járdán), vagy vegyi fülkében oldószertüzeket kisebb mennyiségben hagyni lehet leégni.

meggyulladt függöny: A meggyulladt függönyt minél hamarabb akár egy ásványvizes palackkal (vízzel) le kell fröcskölni. A nagy felület miatt könnyen továbbterjedhet a tűz.

serpenyőben túlforrósodott olaj kigyullad: Talán ez a "legfontosabb" ismeretanyag. Nagyban függ az olaj mennyiségétől (főzünk-e, vagy rántunk). Először el ell zárni a gázt alatta, majd egy határozott mozdulattal egy átáztatott, de gondosan kifacsart konyharuhával le kell fedni. Kisebb olajtüzeket (pl. stir-fry közben) lehet hagyni leégni. Vízzel semmiképpen ne oltsunk olajtüzet, mert a benzinhez hasonlóan lesüllyed a serpenyő aljára, ahol felforr, és szétfröcsköli a forró olajat
0