Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szappan készítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
CH3−(CH2)7−CH=CH−(CH2)7−COOH - olajsav és NaOH reakciója alapján hogyan készül a szappan? (reakcióegyenlet kellene) Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha szabad karbonsavat szappanosítunk, akkor a reakcióegyenlet az alábbi

`CH_3-(CH_2 )_7-CH=CH-(CH_2 )_7-COOH+NaOH→`
`CH_3-(CH_2 )_7-CH=CH-(CH_2 )_7-COO^(-)Na^+`

Vagy

`CH_3-(CH_2 )_7-CH=CH-(CH_2 )_7-COOH+NaOH→`
`CH_3-(CH_2 )_7-CH=CH-(CH_2 )_7-COONa`

(előbbi pontosabb)

Szappanosításkor a szabad karbonsav sóját képezzük, amely egy egyszerű sav-bázis reakció
Módosítva: 2 éve
1