Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szakaszos abrazolas

Főoldal » Általános iskola » Matematika
471
Apa, anya és a két testvér életkorának összege 93 év. Apa 6-szor, anya 5-ször annyi éves mint Peti. Panna 2 évvel idősebb Petinel. Hány évesek a család tagjai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük az életkorokat a következőképpen:

Apa életkora legyen 6p
Anya életkora legyen 5p
Peti életkora legyen p év,
Panna életkora legyen p+2 év

A feladat feltételei a következő:
Az életkorok összege 93 év:

6p+5p+p+(p+2) = 93
13p+2 = 93
13p = 91
p = 7

Apa=6p=6⋅7=42
Anya=5p=5⋅7=35
Panna=p+2=7+2=9

Tehát a családtagok életkora a következő:

Apa: 42 év,
Anya: 35 év,
Peti: 7 év,
Panna: 9 év.
0