Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
483
Add meg a tömegszázalékos összetételét, illetve a tömegkoncentrációját a 2,50 mo koncent- g mol dm³ rációjú, 1,02 sűrűségű szőlőcukoroldatnak (C₂H₄₂O-oldatnak)!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A szőlőcukor (vagy glükóz) képlete: C₆H₁₂O₆ lesz, gondolom ezt akartad képletként írni! :)
1000 cm³ oldatban van 2,5 mol szőlőcukor, a sűrűséggel (1,02×1000) g= 1020 g oldatban van 2,5 mol (2,5×180=450 gramm) cukor, tehát 1020 g oldat tartalmaz 450 g szőlőcukrot, akkor 1000 cm³ oldat is 450 gramm cukrot fog tartalmazni.

A tömegkoncentrációja: 450 g/dm³ az oldatnak!
A tömeg%-os összetételére pedig:
Ha 1020 g oldat tartalmaz 450 g cukrot, akkor 100 g oldat: (100/1020)×450= 44,18 gramm cukrot fog tartalmazni, tehát ez a szőlőcukor-oldat pontosan 44,18 tömeg%-os lesz! :)
0