Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Az iskolában tanszer csomagokat állítanak össze. 240 füzet, 36 toll, 72 ceruza és 144 doboz gyurma van. Hány darab egység csomag készíthető?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`240 = 2 * 2 * 2 * 2 * 3 * 5 = 2^4 * 3 * 5`
`36 = 2 * 2 * 3 * 3 = 2^2 * 3^2`
`72 = 2 * 2 * 2 * 3 * 3 = 2^3 * 3^2`
`144 = 2 * 2 * 2 * 2 * 3 * 3 = 2^4 * 3^2`
`"lnko" = 2^2 * 3 = color(red)12`

Tehát legtöb`"b"^"(*)"` 12 csomag készíthető, ezek mindegyikében lesz:
    • `240 // 12 = 20` füzet
    • `36 // 12 = 3` toll
    • `72 // 12 = 6` ceruza
    • `144 // 12 = 12` gyurma

(*) — Bár nem írja, de gondolom az egyenlően elosztott legtöbb csomagra gondoltak. Ha nem a legtöbb kell, akkor tulajdonképpen 12 bármely másik osztója is helyes megoldás: 1, 2, 3, 4, 6.
1