Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
3343
Egy háromszög belső szögeinek aránya 2:5:11. Hány fokos a legkisebb szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
arányosság, matematika, háromszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög belső szögeinek összege 180°, ezt kell 2:5:11 arányban felosztani. A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt elárni, hogy ha 2+5+11=18 egyenlő részre osztjuk fel, mivel ekkor a részekből 2-t, 5-öt és 11-et kiválasztva pont megkapjuk a 2:5:11-es arányt.
Szóval az egészet 18 egyenlő részre osztjuk fel, vagyis 1 részbe 180°/18=10° tartozik. Ebből kell kiválasztanunk 2-t, mivel az a legkisebb rész, így a legkisebb szög 2*10°=20°-os. (A másik két szög 5*10°=50°-os és 11*10°=110°-os.)
1