Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vizsga

Főoldal » Általános iskola » Matematika
344
Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni a 7 feladat megoldásàra.Nagyon szépen köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a belső szögek összege 180 fok, amit kiindulásnak nem árt tudni
a magasság merőleges, tehát mindkét kicsi háromszögből tudunk már egy szöget
α=180-90-15
egyenlő szárú háromszög, ezért az A és a B csúcsban lévő szögek ugyanakkorák
tehát a 15 fokos mellett egy α-15 fokos szög van, és ebből ki tudod számolni a fenti módszerrel γ-t
BD hossza kijön szögfüggvénnyel, mert derékszögű háromszöget nézel
sinγ=BD/BC (szemközti befogó/átfogó) amiből BC=8, sinγ-t pedig beírod a számológépbe (de amúgy nevezetes szög, úgyhogy talán fejből is tudod)
a területre 6 különböző képletet találsz a függvénytáblázatban, a legegyszerűbb (szerintem) (a*b*sinγ)/2, mert a és b lehet a két 8 hosszú oldal, a közbezárt szögük pedig γ, aminek a szinuszát előbb úgyis kiszámoltad

hajrá a vizsgához :)
1