Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
Ismét segítséget szeretnék kérni ehhez a feladathoz. Jelenleg elvesztem benne nagyon hálás lennék a segítségért.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A feladat nem teljesen precíz, mivel a melegítés nem a szubsztitúciónak, hanem az eliminációnak kedvez. De biztos a csatolt alkoholok keletkeznek a reakciókban.

Ha a fémezüst tömege 21,6g, akkor a sztöchiometria miatt (2 mol ezüst válik ki 1 mol aldehidre)

`n_(Ag)=21.6g/(107.9 g/(mol))=0.200 mol`

`n_A=0.100 mol`


Tudjuk, hogy
`n_(CuO)=15.9g/(79.5 g/(mol))=0.2 mol`

Illetve a sav maradékból

`n_(NaOH,hasznos)=0.15 dm^3*5M-0.125 dm^3*2M=0.5 mol`

Legyen a és b az 1-klórbután, és a 2-klórbután anyagmennyisége. Ekkor felírható az alábbi kétismeretlenes egyenletrendszer

`0.1 mol+b+c=0.5 mol`
`0.1 mol+b=0.2 mol`

Tehát így
`a=0.1 mol`
`b=0.1 mol`
`c=0.3 mol`



Módosítva: 2 éve
0