Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
x-3 x -4=0
 x-7  +  6-x  =3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első egyenlet értelmezési tartománya a nemnegatív valós számok halmaza.
Szorozzuk meg az első gyökös egyenletet egy olyan tényezővel (és persze annak is az értelmezési tartománya a nemnegatív valós számok halmaza) , hogy másodfokú egyenlet legyen belőle: `(x-3sqrt(x) -4)(x+3sqrt(x) -4)=x^2-17x+16=(x-1)(x-16)` Majd szorzattá alakítás után a kapott két gyök közül megkapjuk az `x=16` megoldást.
A második egyenlet értelmezési tartománya az üres halmaz, ami azt jelenti, hogy nincs megoldás. Tudniillik nincs olyan x valós szám, hogy az egyenlet bal oldalán egyszerre `6 ge x` is és `x ge 7` is teljesüljön.
Módosítva: 2 éve
0