Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
346
A mellékelt matek házi feladatomhoz szeretnék kérni segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
hát ehhez még én is segítséget kérnék matek szakosként... nem a legszerencsésebben megfogalmazott feladat

szóval először rajzolj egy kockás füzetbe egy óriási koordináta-rendszert (vízszintes és függőleges számegyenes, amelyek a 0-nál találkoznak), ezen jelölheted, hogy ha az x (vízszintes tengely) például 3, akkor milyen y (függőleges tengely) fog tartozni hozzá, és akkor a végén minden x-hez lesz egy pontod, ami valahol lebeg a papíron, valami ilyesmit jelent a "határozd meg grafikus úton"
egy pont koordinátái egy számpár P(x,y), ahol P a pont neve, x és y pedig azt jelentik, hogy a két tengelyeden hol van
(elképzelheted úgy is, hogy a pontodat ki kell kötni, hogy ne repüljön el a helyéről, és a két tengelyhez kötöd ki, amelyek számegyenes mivoltukból adódóan megmutatják, melyik számnál csomóztad rájuk a madzagot)

most már csak az a kérdés, mi alapján számoljunk x-hez y-t vagy y-hoz x-et
ehhez vannak lent azok az összefüggésnek hívott dolgok, gondolom részfeladatokat jelöl F, G, H, I
ezeket úgy kell használni, hogy gondolsz egy számra, aminek x lesz a neve, ezt beírod x helyére (3x szorzást jelent, 3*x), kiszámolod, és megkapod y-t, tehát x-től függ, mennyi lesz y és fordítva, attól függ, minek nevezed a gondolt számodat
így megkapsz minden lehetséges x-re egy y-t, szóval ábrázolhatsz pontokat, ha a pontok x tengely alatt vannak, akkor a második koordinátájuk negatív, hiszen y negatív, és épp erre kérdez rá a feladat

én arra tippelek, minden összefüggéshez kell rajzolni egy kis számegyenest, ahol majd 3 színnel jelölöd a dolgokat
jobban megnézve a feladatot látod, hogy lesz majd egy piros pontod, és ott ketté van vágva a számegyenes kék és zöld oldalra

hol lesz piros? ahol y=0, úgyhogy ehhez keress egy x-et (1 darabot fogsz találni), és meg is van a piros pontod
most nézz meg a piros x-ednél nagyobb x-et, hogy arra mennyi lesz y: ha pozitív, akkor minden piros x-nél nagyobb x-re pozitív lesz, negatívnál ugyanez, innentől meg tudod csinálni a kék és zöld színezést is

a probléma a H és az I összefüggéseknél van
H azt mondja, hogy y=4, és x-ről nem mond semmit, ami azt jelenti, hogy x bármi lehet, y mindenképpen 4 lesz (próbáld meg lerajzolni, egy vonalat kapsz)
4 pozitív, ezért a számegyenesed végig kék
I azt mondja, x=3, ami hasonlít az előzőre, de azért rajzold le ezt is
itt csak x egyetlen értékére, a 3-ra van értelmezve a dolog, de ott egyszerre az összes y jó lesz, úgyhogy nincs megoldásod, mert nem tudsz olyan pontot mutatni, ahol csap pozitív vagy csak negatív lenne: egy helyen minden, egyébként semmi

a függvényeknél egyébként majd fontos lesz, hogy ezeket a dolgokat oda-vissza megértsd, majd tanulni fogjátok, hogy I nem függvény, de H igen: az a lényeg, hogy minden x-hez tartozzon pontosan egy vagy nulla y, több nem lehet

remélem, valamennyire érthető lett ez a levezetés, így hajnalban többre nem futotta
0