Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Sziasztok!
Nagyon elakadtam már az elején ennél a két feladatnál, esetleg valaki letudná nekem vezetni a megoldást?
Holnapra kéne és elégé tanácstalan vagyok:(
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Elelktrolízisek reakcióegyenletei:


A réz(II)-kloridra:
`Cu^(2+)+2 e^-→Cu`
`2Cl^-→Cl_2+2 e^-`

A nátrium-szulfátra:
`H_2 O→0.5 O_2+H_2`

A KCl-re:
`2H_2 O+2 e^-→H_2+2 OH^-`
`2Cl^-→Cl_2+2 e^-`

Az összetételek a keverési egyenletből

`200g*0.1+0=(200-x)*(0.1+0.06)`
Melyből
`x=75g`

Tehát az oldatok tömege egyenként `75g`-mal csökkent (elektrolízis során csökken a fázisok tömege)

Mennyi gáz fejlődik az anódon?

Réz(II) kloridnál klórgáz fejlődik. A fázis tömege 75g-mal csökken. miközben a rendszeren 2n(mol) elektron halad át. n(mol) réz kiválik. és n(mol) klórgáz keletkezik.

Tehát
`75g=n*63.5 g/(mol)+n*71 g/(mol) `

Melyből
`x=0.558(mol)`

Amellyel a klórgáz anyagmennyiségét is jelöltük. Ezáltal:

`V=n*V_m=0.558(mol)*24.5 (dm^3)/(mol)=13.4 dm^3`

Hasonló logikával a másik kettő is kiszá(mol)ható. Csak a(mol)tömegek fognak változni

Nátrium szulfátnál:
`75g=n*32 g/(mol)+n*2 g/(mol)→54.0 dm^3 `
KCl-nél:
`75g=n*71 g/(mol)+n*2 g/(mol)→25.2 dm^3 `



Hányszoros a leghosszabb elektrolízis...

Mivel
`Q=I*t`

Illetve
`F=96500 C/(mol)`

Így ha az áramerrősség állandó. akkor az arányt az anyagmennyiségek aránya fogja megadni. El kell osztani a legnagyobb anyagmennyiséget a legkisebbel

`t_3/t_1 =((2.12(mol))/(0.558(mol))*I/I*F/F)=3.8`
0

Tedd fel a másikat külön kérdésként, illetve úgy fotózd be, hogy látszon az utolsó részfeladat
0