Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
853
Milyen magasra emelkedik egy 400 m/s sebességgel függőlegesen fellőtt puskagolyó? Mennyi idő múlva ér a golyó földet?
A válaszokat nagyon megköszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
A függőlegesen fellőtt golyó a kilövés helyétől t idő elteltével -(g/2)*t²+v₀*t távolságban lesz, ahol g a nehézségi gyorsulás, g=~10 m/s², v₀ a kezdősebessége, vagyis v₀=400 m/s, ezeket már csak be kell írni a képletben, és a -(10/2)*t²+400*t=-5t²+400t függvényt kapjuk. Mivel a feladat az, hogy milyen magasra ér fel, ezért ennek a függvénynek a maximuma kell. Tudjuk, hogy ez a függvény egy parabolát ír le a koordináta-rendszerben, amely szimmetrikus, a maximum pedig ezen a tengelyen helyezkedik el. Szerencsére az egyenlet gyökei szintén szimmetrikusan helyezkednek el, tehát ha azokat ismerjük, akkor meg tudjuk határozni a magasságot is; számoljuk ki az egyenlet gyökeit:

-5t²+400t=0, ha kiemelünk t-t, hamar látszanak a gyökök:
t*(-5t+400)=0, így vagy t=0, vagy -5t+400=0, tehát t=80. Ezektől egyenlő távolságra a t=40 található, tehát a kilövéstől számítva 40 másodperc múlva éri el pályája magasságát, ami 40*(-5*40+400)=40*200=8000 méter távolságot eredményez.
A golyó akkor ér földet, amikor a függvény értéke 0, ezt pedig az előbb számoltuk ki, így 80 másodperc kell a golyó földetéréséhez.
0

Köszönjük!
0