Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

793
Egy mérleghintán háman akarnak hintázni. A hinta egy-egy oldala 2-2 méter hosszú. Két gyerek(40 kg és 60 kg tömegű) a hinta két végére ül két oldalra. Hová üljön a harmadik, 50 N súlyú gyerek, hogy a hinta egyensúlyban legyen?
A válaszokat rlőre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

3
Szia!

Statikus egyensúlyról beszélünk. Gondolom egyértelmű, hogy a harmadik gyerek arra az oldalra kell üljön, amelyiket kevesebb súly húzza, ahol a könnyebbik gyerek ül.
Ekkor felírjuk az emelő elvét (az ábrán: F1 × d1 = F2 × d2). A mi feladatunkban még persze ehhez hozzájön a harmadik gyerek helyzete is. Az x-ek távolságok, a hinta közepétől mérve.
A bal oldali nyomaték (erő és erőkar szorzata, nálunk G1 × x1 egyenlő kell legyen a jobb oldali erők és erőkarok összegével, vagyis G2 × x2 + G3 × x3-al. Ebből az egyenletből érdekel minket az x3, mert az mutatja meg, hogy a középponttól milyen távol kell felüljön a hintára a gyerek, hogy egyensúlyba kerüljön. Ha valami nem világos, írj :D
0

Jaj igen. Az lemaradt, hogy ha a gyerek 50N súlyú lenne, akkor a hinta középpontjától számítva 8 m-re, azaz 6 m-re a hinta szélétől kéne üljön. Szóval úgy vettem, hogy a gyerek tömege 50kg, vagyis a súlya 500N.
0

Egy másik megközelítés szerint:

https://ehazi.hu/q/13346
0