Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika. Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
391
Egy számtani sorozat ötödik eleme 20, tizedik eleme 100. Eleme -e a sorozatnak a 180 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`d = (a_m - a_n) // (m - n) = (100 - 20) // (10 - 5) = 80 // 5 = 16`

`a_1 = a_n - d * (n - 1) = 20 - 16 * (4 - 1) = 20 - 16 * 3 = 20 - 48 = -44`

`(180 - a_1) // d = (180 - -44) // 16 = 224 // 16 = 14, \ "maradék" \ 0` ⇒ 180 eleme a sorozatnak

Dedós szintű ellenőrzés:
`{:(n, 1, 2, 3, 4, color(green)5, 6, 7, 8, 9, color(green)10, 11, 12, 13, 14, color(red)15),
(a_n, -44, -28, -12, 4, color(green)20, 36, 52, 68, 84, color(green)100, 116, 132, 148, 164, color(red)180):}`
0