Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki oldja meg nekem S.O.S.

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
365
Feloldunk 80 g vízben 6,5 g nátrium hidroxidot.Mekkora ennek az oldatnak az anyagmennyiség és tömegszázalékos NaOH tartalma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szió Bence!

Az oldat tömege (80+6,5)= 86,5 gramm lesz.
Tömeg%-os összetétel:
86,5 gramm oldatban 6,5 gramm lúg van, akkor 100 g oldatban: (100/86,5)×6,5= 7,51 tömeg%-os ez a NaOH-oldat!
Mól%-os összetétel:
n(NaOH)=m/M=6,5/40= 0,1625 mol (a lúg anyagmennyisége)
n(víz)=m/M=80/18= 4,4444 mol (a víz anyagmennyisége)
Mivel 4,6069 mol oldatban van 0,1625 mol NaOH, akkor 100 mol oldatban: (100/4,6069)×0,1625= 3,53 mól%-os ez a NaOH-oldat! :)

Remélem érthetően tudtam leírni a megoldást! Bocsi, tegnap már késő volt és azért csak ma írtam le! :)
0