Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki oldja meg nekem SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kissé túlbonyolították a kérdést:
`(d + 2) // 6 = x, \ "maradék" \ 4`
`(d + 2) // 5 = y, \ "maradék" \ 4`

Egyszerűség kedvéért felejtsük otthon a tanárokat:
`d // 6 = x, \ "maradék" \ 2`
`d // 5 = y, \ "maradék" \ 2`

Sőt, felejtsük otthon a legidegesítőbb 2 stréber osztálytársat is:
`(d - 2) // 6 = x, \ "maradék" \ 0`
`(d - 2) // 5 = y, \ "maradék" \ 0`

Innen már világos, hogy a diákok száma 6 és 5 többszöröse, azaz 0, 30, 60, …
De az a) pont szerint 50-nél kevesebben voltak és a b) pont szerint 6-nál többen, tehát csak a 30 lehet megoldás.

Imigyen megkönnyebbülve legyünk kedvesek a stréberekkel és hagyjuk őket is csatlakozni, így a diákok száma `color(red)32`.

Ellenőrzés:
`(32 + 2) // 6 = 5, \ "maradék" \ 4`
`(32 + 2) // 5 = 6, \ "maradék" \ 4`

b) `color(red)(1 // 6)`

c) `16 * (16 - 1) // 2= color(red)120`
0