Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
749
Egy munkás 1.5 kg tömegű vödörben 10 liter 2g/cm³ sűrűségű maltert emel fel a 3.4 m mahas állványra. 1m kötél tömege 0.5 kg. Mennyi munkát végez eközben?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A térfogat `10l=10dm^3=10000cm^3`, vagyis a malter tömege `2*10000=20000g=20kg`, vödörrel együtt `21.5kg`. Ennek felemeléséből származó munka `mgh=21.5*10*3.4=731J`. A kötél teljes tömege `3.4*0.5=1.7kg`, tömegközéppontja kezdetben `1.7 m` magasan helyezkedik el, az emelés végén pedig `3.4m` magasan. Tehát a kötél potenciális energiáját `1.7*10*1.7=28.9J`-lal növeltük meg. Így tehát a teljes elvégzett munka: `731+28.9=759.9J`.

A feladatot máshogy is meg lehet oldani. Amikor éppen `h` magasságban jár a vödör, akkor a lelógó kötél tömege `(3.4-h)*0.5kg`. Így tehát a teljes kifejtendő húzóerő az aktuális magasság függvényében `F=(21.5+(3.4-h)*0.5)*10=232-5h`. Az elvégzett munka az erő-út diagram alatti terület (képet mellékeltem). A terület egy téglalap és egy háromszög összege: `3.4*215+(3.4*17)/2=759.9J`.
1