Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
296
egy egyenes egyenlete -7x +5y =10 adja meg az egyenes egy lehetséges nornálvektornak koordinátáit valamint egy, az adott egyenesen lévő pont koordinátáit
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Átrendezve az egyenes egyenletét: 5y=7x+10, azaz y=(7/5)·x+2 , v₂/v₁=m (meredekség)=7/5, amiből v(5; 7 ) az egyenes egy irányvektora.
Normálvektorát úgy kapjuk meg, hogy felcseréljük az irányvektor koordinátáit és az egyik előjelét megváltoztatjuk ellentétesre:
emiatt n(7; -5) lesz az egyik normálvektora.

Ha x₀=1 , akkor y₀=7/5+2= 7/5+10/5=17/5 , tehát egy pontja az egyenesnek pl. az (1; 17/5) koordinátájú pont! :)
0