Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lencse fókusztávolsága

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
490
Egy gyertya 4 m távolságra van egy faltól. A fal és a gyertya közé teszünk egy lencsét, ami a gyertya éles képét állítja elő a falon. Ezután a lencsét 2,5 m-el közelebb visszük a falhoz, és ekkor is éles képet kapunk.
Mekkora lesz a lencse fókusztávolsága?
Melyik esetben nagyobb a kép, mint a gyertya és hányszor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Szia!

Te kérted a frekvenciás feladatot, ugye? :)
Nos, kaptam egy "kis" segítséget, itt a megoldása:
1. eset: a forrás közeledik a megfigyelőhöz (kerékpáros)
v(kerékpáros)= 25,2 km/h= 7 m/s
v(autó)= 90 km/h= 25 m/s

Tehát: f₁=f₀ ×(c+v(kp.))/(c-v(autó))=520×((300+7)/(300-25))= 520×1,1164= 580,51 Hz

2. eset: a forrás távolodik a megfigyelőtől (kerékpáros)

f₂=f₀×(c-v(kp.))/(c+v(autó))= 520×((300-7)/(300+25))= 520× 0,90154= 468,8 Hz ! :)

Ez lenne a pontos levezetés, ill. megoldás! (A fény sebességét itt én 300 m/s-nak vettem!)
0