Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidációs szám

Főoldal » Középiskola » Kémia
330
Az lenne a kérdésem hogy ha meg szeretném mondani egy vegyületben az egyik résztvevő anyagnak az oxidációs számát (most konkrétan K2SO4-nél akadtam el ahol a ként kérdezték), akkor ahhoz nem kéne tudnom a szerkezeti képletét, hogy meg tudjam nézni hogy mennyi kötés van meg ilyenek? Vagy esetleg van más módszer is az oxidációs szám meghatározására, mivel nem hinném hogy tudnom kellene minden egyes nem is túl fontos vegyületnek a szerekezeti képletét. A válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A K₂SO₄-nál a káliumnak +1 (minden alkálifémnek ennyi) az ox. száma, az oxigénnek meg -2 (mert oxidionról van szó), és az egész vegyületre nézve (minden vegyületnek) nulla lesz az oxidációs száma.

Innen a kén ox. száma már kiszámolható: 2·(+1)+x+4·(-2)=0 , azaz x+2-8=0 , tehát x=8-2=+6 , ennyi lesz a vegyületben a kén oxidációs száma! :)

Nem kell tudni szerintem a szerkezeti képleteket ilyenkor, elegendő a többi ismert elem ox. számát tudni a vegyületben!
0