Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mely egész számok esetén teljesülnek a következő egyenlőtlenségek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
808
1. x2-5x-6<0 (5/7,3/5)
2. x3+x-20<=0 (6,-1)
3. x2+6x+10>0 (4,-5)
az eredmenyek kijottek, de hogy kell a végén felírni a megoldást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A zárójelben lévő számok mik?

Maga az egyenlőtlenség több módon is megoldható;

1. megoldás: teljes négyzetté alakítással;

Nézzük az első egyenlőtlenséget:

x²-5x-6 < 0. A bal oldalt teljes négyzetté alakítjuk:
(x-2,5)²-6,25-6 < 0, vagyis
(x-2,5)²-13,25 < 0, hozzáadunk 13,25-öt:
(x-2,5)² < 13,25, majd gyököt vonunk:
|x-2,5| < 3,5, ezt megoldjuk, mint általában az abszolutértékes egyenlőtlenségeket, és azt kapjuk, hogy -1 < x < 6, ezt az egyenlőtlenséget a 0;1;2;3;4;5 számok teszik igazzá.

2. megoldás: a gyökök ismeretében;

Oldjuk meg az x²-5x-6=0 egyenletet, ennek két gyöke van: x₁=-1 és x₂=6. Azt tanultátok, hogy ha egy másodfokú kifejezésnek gyöke x₁ és x₂, akkor felírható a*(x-x₁)*(x-x₂) alakban, ahol a a kifejezés főegyütthatója. Eszerint a fenti kifejezés felírható 1*(x+1)*(x-6) alakban, és ha kibontjuk a zárójeleket, akkor pont az eredetit kapjuk vissza, tehát ez jó nekünk. Tehát átírjuk a bal oldalt:

(x+1)*(x-6) < 0

Egy szorzat akkor kisebb, mint 0, hogyha negatív, és akkor negatív, hogyha páratlan sok negatív tényezője van. Ebben az esetben csak az jöhet számításba, hogy ha az egyik pozitív, akkor a másik negatív és fordítva.

1) Ha x+1>0, tehát x>-1, akkor x-6<0, tehát x<6. A két egyenlőtlenség -1<x<6 esetén valósul meg, és ugyanaz jött ki, mint az 1. módszerrel.
2) Ha x+1<0, tehát x<-1, akkor x+6>0, tehát x>6. Olyan szám nem létezik, amelyik egyszerre lenne kisebb (-1)-nél és egyszerre nagyobb 6-nál, így ez az eset nem áll fenn.

A 2. megoldás másként is befejezhető; tudjuk, hogy a másodfokú kifejezés képe egy parabola, és mivel főegyütthatója pozitív, ezért ez egy "álló" parabola (ha negatív lenne, akkor "fejre állított" parabola lenne), erről pedig azt tudjuk, hogy a két gyöke között vesz fel negatív értékeket, tehát -1 és 6 között kell keresni a megfelelő számokat ("fejre állított" parabola esetén ugyanez úgy igaz, hogy a gyökök között pozitív értéket vesz fel, azokon kívül csak negatívakat).
0