Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek házi!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
391
Kérlek segítsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Fordított logikával kell gondolkodnunk így visszafelé oldjuk meg a feladatot.

Tudjuk, hogy Petinek a végén maradt 19.200 Ft-ja. Azt az összeget keressük visszafelé gondolodva amelynek ez a szám az `1/4` része. Tehát: `(19.200)/(1/4)=76.800 \ Ft`

Majd Peti az eredeti összeg 80%-ának még 40%-át költitte el így a 76.800 Ft annak az összegnek a 60%-a tehát `(76.800)/("0,6")=128.000 \ Ft`

Majd pedig a 128.000 Ft lesz az eredeti kereset 80%-a tehát: `(128.000)/("0,8")=160.000 \ Ft`

Tehát Peti eredetileg `color(red)(160.000 \ Ft)`-ot keres.

Csekkek befizetésére: `160.000*"0,2"=color(red)(32.000 \ Ft)`-ot kell áldoznia.

A gyerekszobára pedig: `(160.000-32.000)*"0,4"=color(red)(51.200 \ Ft)`-ot tud félretenni.


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1