Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
A mértani sorozatban a1=8. Az első 3 tag összege 456
Melyik ez a sorozat?
Mennyi az első 8 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1=8`
`a_1+a_1*q+a_1*q^2=456`

`8+8*q+8*q^2=456`

`8q^2+8q-448=0`

`q^2+q-56=0`

`q_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-1+-sqrt(1^2-4*1*(-56)))/(2)={(q_1=7) , (q_2 ="-8"):}`

Tehát ebből látható, hogy két sorozatot is alkothatunk. Egyiknek a kvóciense -8 míg a másiké 7 lesz így minkét sorozat első 8 elemének összegét megkell határozzuk.

`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)=8*((-8)^8-1)/((-8)-1)=color(red)("-14.913.080")`

`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)=8*(7^8-1)/(7-1)=color(red)(7.686.400)`


A feladatokat fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0