Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika mértani sorozat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
A mértani sorozatban
a2=-68 a5=544
Számítsa ki az első tagot és a kvócienst!
Határozza meg az első 8 tag összegét!
Tagja e a sorozatnak -17408,-272 Ha igen akkor hanyadik?
Hány tagot kell összeadni, hogy az összeg -714 legyen vagy -11594
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`q=root(a_n-a_k)(a_n/a_k)=root(5-2)(544/(-68))=color(red)(-2)`

`a_1=a_2/q=(-68)/(-2)=color(red)(34)`

`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)=34*((-2)^8-1)/(-2-1)=color(red)(-2890)`


`n=a_n/(a_1*q)=(-272)/(34*(-2))=color(red)(4)` Tehát a -272 a sorozat 4. tagja.

`a_2=a_1*q=34*(-2)=-68`

`a_3=a_1*q^2=34*(-2)^2=136`

`a_4=a_1*q^3=34*(-2)^3=-272`

`a_5=544`

`a_6=a_5*q=544*(-2)=-1088`

`a_7=a_6*q=-1088*(-2)=2176`

`a_8=a_7*q=2176*(-2)=-4352`

`a_9=a_8*q=-4352*(-2)=8704`

`a_10=a_9*q=8704*(-2)=color(red)(-"17.408")` Tehát a 10. tagja a sorozatnak.


Adjuk össze a tagokat és megkapjuk hány tagot kell összeadni, hogy megkapjuk a kívánt eredményeket.

`a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6=34+("-68")+136+("-272")+544+("-1.088")= "-714"` Tehát 6 tagot kell összeadnunk.


`a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6+a_7+a_8+a_9+a_10=34+("-68")+136+("-272")+544+("-1.088")+2.176+("-4.352")+8.704+("-17.408")= "-11.594"` Tehát 10 tagot kell összeadnunk.


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1