Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
926
A madártani szakemberek azt tapasztalták, hogy az utóbbi években csökkent a hazánkban fészkelő fecskék száma. A csökkenés évente 13% volt. Ha így folytatódik a csökkenés, akkor hány év múlva számíthatunk feleannyi fecskére, mint ebben az évben volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ez egy mértani sorozat lesz.
a₂=a₁·(1-0,13)
a₃=a₂·(1-0,13)=a₁·(1-0,13)², tehát a kvóciens itt : q=(1-0,13)=0,87,
A₂=A₁·qⁿ , ebből 0,5=1·0,87ⁿ, azaz n=(lg 0,5/lg0,87)= (-0,30103/-0,06048)= 4,9773 év, azaz kb. 5 év múlva lesz feleannyi a fecske, mint a kérdéses évben volt! :)

Remélem jól oldottam meg!
0