Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
299
a6 + a15 = -117
a19 –a8=-77
a) Határozza meg ezt a számtani sorozatot!
b) Határozza meg a tizenegyedik, a tizennegyedik és a huszonötödik tag összegét! c) Határozza meg az első hatvan tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a; pont:
1. egyenlet átalakítva: (a₁+5d)+(a₁+14d)=-117, ebből 2a₁+19d=-117 lesz.
2. egyenlet átalakítva: (a₁+18d)-(a₁+7d)=-77, ebből (a₁ itt kiesik!) 11d=-77, azaz d=-7 lesz a differencia.
Az első tag pedig emiatt: 2a₁+19·(-7)=-117 , amelyből 2a₁=-117+133, vagyis 2a₁=16, ebből pedig a₁=8 az első tag.

b; pont:
a₁₁=a₁+10d= 8-10·7= -62, emiatt S₁₁=(11/2)·(a₁+a₁₁)=(11/2)·(-54)= -297 (első 11 tag összege)!
a₁₄=a₁+13d= 8-13·7= -83 , emiatt S₁₄=(14/2)·(a₁+a₁₄)= 7·(-75)= -525 (első 14 tag összege)!
a₂₅=a₁+24d= 8-24·7= -160 , ezért S₂₅=(25/2)·(a₁+a₂₅)= (25/2)·(-152)= 25·(-76)= -1900 (első 25 tag összege)!

c; pont:
a₆₀=a₁+59d= 8-59·7= -405 (hatvanadik tag)
S₆₀= (60/2)·(a₁+a₆₀)= 30·(-397)= -11.910 (ez pedig az első hatvan tag összege) ! :)
0