Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
585
A feladatot csatoltam, a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

3
Fotózd le az egészet! Nem látszik, hogy mekkora a vastag sáv, ahol húzzuk.
0

Remélem ezen lászik
0

Szia!

Ami ennél a feladatnál gondot okozhat, az az adatok leolvasása. A jobb oldali ábrán egy felfüggesztett newtonméter, amire fel van akasztva a test. A newtonméter megnyúlásából leolvashatjuk, hogy a test súlya 9N, amiből ki tudjuk számolni a tömegét, m = 0,9 kg.

Ezzel az információval csak később kezdünk valamit. Átmegyünk a másik ábrához. Szükségünk van a munkára. Annak a képlete L = F × d. Az F-et a másik newtonméterről olvassuk le, ami baromi érdekesen van bekalibrálva. A hosszú vonalak nem az egész értékeket jelölik. Ha egész értékeket jelölnének, akkor a bal oldalán 5N helyett 4N kéne legyen. De mindegy, így is ki lehet számolni. Ha megnézed, húsz kicsi részecskére van felosztva. Ebből tizenhat egységnyire van kitolva a newtonméter. Ha húsz egység 5 N-nak felel meg, akkor tizenhat 4 N-nak. Mindegy, ez neked nem számít a feladat szempontjából, csak mondom, hogy hülyén van fölrajzolva.
Azaz F = 4 N. A vastag sávot leolvassuk, az 12 dm = 1,2 m. A munkát innen kiszámoljuk. Hogy a súrlódási együtthatót megkapjuk, ugyanezt a munkát felírjuk, mint Fs×d. Az Fs képletét ismerjük. Mivel vízszintes felületen húzzuk, ezért az N, a felület által visszaható erő pont egyenlő a G-vel. Onnan kifejezzük az együtthatót. Ha valami nem világos, írj. :)
0