Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Periódusidő

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
496
Egy matematikai inga periódusidejét a háromszorosára szeretnénk növelni.
Hogyan változtassuk a fonál hosszát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A matematikai inga lengési ideje független a tömegtől csak is az inga fonalának hosszától függ.

A lengési idő alapképletét vesszük alapul mely: `T=2pisqrt(l/g)`

Növeljük a lengési időt a 3x-osára majd rendezzük újra a képletet.

`3T=2pisqrt(l_"új"/g)`

`((3T)/(2pi))^2*g=l_"új"`

A kapott képlettel fogjuk megkapni a kívánt fonálhosszúságot ahhoz, hogy a lengési időnk a 3x-osára növekedjen.
Módosítva: 2 éve
0