Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízszintes hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
409
A MOL Campus 120 méter magasan lévő teraszáról vízszintesen elhajítunk egy testet. Ennek sebessége 3 s múlva 50 m/s. Mekkora volt a kezdősebessége? Hol van ekkor a test?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A test mozgását leíró képlet a következő:

v=u+at

ahol:

v a végső sebesség,
u a kezdősebesség,
a a gyorsulás,
t az idő.
A feladatban adottak:


v=50m/s (a végső sebesség),

t=3s (az idő).
Mivel a testet egy teraszról vízszintesen hajítjuk el, a vízszintes irányban a gyorsulás

a=0 (mivel nincs vízszintes erőhatás). Tehát a képlet átírható:


v=u+at⇒u=v−at

Most behelyettesítjük az adott értékeket:


u=50m/s−0⋅3s

u=50m/s

Tehát a kezdősebesség

u=50m/s. Azt is észre kell vennünk, hogy a kezdősebesség vízszintes irányban, tehát a test a hajítás pillanatában a teraszon lesz, tehát a magasság

h=120m ismert.

A test vízszintesen való mozgását a következő képlet írja le:


s=ut

ahol:

s a távolság,
u a kezdősebesség,
t az idő.
Behelyettesítjük az adott értékeket:


s=50m/s⋅3s
s=150m

Tehát a test

t=3s idő múlva

s=150m távolságra lesz a kezdeti pozíciójától a vízszintes irányban.

Tehát a kezdősebesség

u=50m/s, és a test

t=3s idő múlva

s=150m távolságra lesz a kezdeti pozíciójától.
0