Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
885
Az lenne a kérdésem, hogy hány számjegyű a 6^2000 szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először arra érdemes rájönni, hogy könnyedén a 10-hatványokról tudjuk megmondani, hogy hány számjegyűek:

10⁰ = 1, ez 1 számjegyű
10¹ = 10, ez 2 számjegyű
10² = 100, ez 3 számjegyű
10³ = 1000, ez 4 számjegyű
.
.
.
Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy 10ⁿ számjegyeinek száma n+1. Ha a fenti hatványt be tudjuk szorítani két 10-hatvány közé, akkor azt is meg fogjuk tudni mondani, hogy az hány számjegyű, tehát oldjuk meg a

10ⁿ < 6²⁰⁰⁰ < 10n+1 egyenlőtlenséget; vegyük mindegyik oldal 10-es alapú logaritmusát, és használjuk a megfelelő azonosságot:
n < 2000*lg(6) < n+1, ezt pedig megoldjuk a számológéppel:
n < 1556,3 < n+1, ezt az egyenlőtlenséget egyedül az 1556 egész szám teszi igazzá. Mivel a 10¹⁵⁵⁶ 1557 számjegybúl áll, ezért a 62000 is 1557 számjegyből áll.
1