Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 12. Osztály Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
486
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
1)
a1=23 d=5
a6=a1+(6-1)*d=23+5*5==48 km
a7=a1+(7-1)*d=23+6*5=53 km
S7=(a1+a7) :2 *7 = (23+53):2*7=38*7=266 km az összes út.
-1

2)
a1=5 d=2 Sn=357 n=?
an=a1+(n-1)*d
Sn=(a1+an):2*n=(2*a1+(n-1)*d):2*n=(2*5+2*n-2):2*n=(4+n)*n=357
n²+4n-357=0, amiből n1=-21 és n2=17. Negatív nem lehet, így n=17 tagot adtunk össze.
-1

3)
a7=503. a33=399 a1=? d=?
d=(a33-a7) :(33-7)=(399-503):(26)=-104:26=-4
a1=a7-(7-1)*d=503-6*(-4)=503+24=527
-1

4)
n=(800-200):6=100 db ilyen szám van.
a1=204 a100=a1+(100-1)*d=204+99*6=798
S100=(a1+a100) :2*100=(204+798):2*100=50100 az összegük.
-1

5)a3+a8=34=a2+a9. a2+a11=46, innen a11-a9=46-34=12=2*d, így d=6.
a1+a12=46=a1+(a1+11*d)=2*a1+11*6=2*a1+66, így 2*a1=46-66=-20, tehát a1=-10.
0