Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11.osztaly valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
563
Sziasztok! Kicsit összezavarodtam a matekban, valaki tudna nekem segíteni a példákban, mert nagyon megszeretném érteni, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Ha az AB oldal hosszát x-szel jelöljük, akkor a BC oldal kénytelen 7-x hosszú lenni. Az A csúcsnál fekvő szög koszinusza adott, ezzel szemkört a BC oldal, vagyis a 7-x hosszú oldal található. Ha felírjuk a koszinusztételt:

(7-x)² = 5² + x² -2*5*x*0,8, akkor egy másodfokú egyenletet kapunk, ami már megoldható.

A háromszög területéhez felhasználunk egy azonosságot; ha az A-nál lévő szöget α-val jelöljük, akkor ezt adták meg a feladatban:

cos(α)=0,8, ezt emeljük négyzetre:
cos²(α)=0,64. ismerjük azt az azonosságot, hogy sin²(α)+cos²(α)=1, vagyis cos²(α)=1-sin²(α), ezt írjuk be cos²(α) helyére:
1-sin²(α)=0,64, rendezés után 0,36=sin²(α) egyenletet kapjuk, ennek pedig két megoldása van: ±0,6=sin(α), mivel viszont a 180°-nál kisebb és 0-nál nagyobb szögek szinusza pozitív, ezért csak a 0,6-del kell foglalkozunk.

Kiszámoltuk x-et, tudjuk az adott szög szinuszát, így a T=a*b*sin(γ)/2 képlettel már meg tudjuk határozni a háromszög területét.

2. Azt tudjuk, hogy a cos(x) értékkészlete a [-1;1] intervallum, ezek alapján a 2*cos²(x) függvény értékkészlete a [0;2] intervallum (a függvényen belüli műveletek nem befolyásolják az értékkészletet, legfeljebb annyiban tehetnék meg, hogy adott helyen nem értelmezhető a függvény, de erről itt nincs szó). Emiatt a jobb oldal is kénytelen beleszorítkozni ebbe az intervallumba, tehát meg kell oldanunk a

0 ≤ 3x+3-x ≤2 egyenlőtlenséget; szedjük külön:

0 ≤ 3x+3-x, a 3-x=1/3x, tehát:
0 ≤ 3x+1/3x, ez szemmel láthatóan minden x-re igaz lesz, mivel a 3x minden tagja pozitív, reciprokénak, vagyis az 1/3x is pozitív, és két pozitív szám összege nem lesz 0. A másik egyenlőtlenség:
3x+1/3x ≤ 2, a jobb áttekinthetőség kedvéért legyen 3x=z:
z+1/z ≤ 2, szorzunk z-vel; általában esetszétválasztás kellene aszerint, hogy az ismeretlen előjele milyen, mivel ha negatívval szorzunk, akkor a reláció megfordul, azonban z értéke most csak pozitív lehet, így gond nélkül szorzunk:
z²+1 ≤ 2z, kivonunk 2z-t:
z²-2z+1 ≤ 0, a bal oldalon érdemes észrevenni, hogy (z-1)² látható (ha esetleg nem vennénk észre, akkor a megoldóképlettel számolva, majd használva a gyöktényezős alakot, ugyanezt kapnánk):
(z-1)² ≤ 0, ez pedig csak z=1 esetén fog megvalósulni. Mivel z=3x volt, ezért 1=3x ennek pedig az exponenciális függvény szigorú monotonitása miatt egy megoldása van, az x=1. Így ezt az egyenletet kapjuk, miután x helyére beírtuk az 1-et:

2*cos²((1+3y)/6) = 2, ez az egyenlet pedig már könnyedén megoldható (ügyeljünk arra, hogy gökvonás után 2 egyenlet születik; cos((1+3y)/6)=1 és cos((1+3y)/6)=-1, ezeket külön-külön meg kell oldani).
1

Az 1.) feladatnál nem elég azt írni, hogy a 3, 4, 5 oldalú derékszögű háromszög megfelel ezeknek?
3.)
Módosítva: 8 éve
1