Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
308
Kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az oktaéder élei: (a/2)² + (a/2)²= x² képlettel (Pitagorasz-tétel) a²/2= x²-ből x= (a·√2)/2 egységűek.
Minden szöge 60⁰-os az oldallapok háromszögeinél, ezért egy ilyen háromszög területe: T₁= ((a²/2)·sin 60⁰)/2= ((a²/2)×(√3/2))/2= (√3·a²)/8 területegységnyi.

És az oktaéder éppen nyolc lapból áll, ezért a teljes felszíne: A(oktaéder)=(√3·a²) területegység lesz! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetéssel!
0