Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg%+reakcióhő

Főoldal » Középiskola » Kémia
672
Sziasztok, tudnátok ebben segíteni?
4,8 g metán-propán gázkeverék égésekor 258 kJ hő fejlődik. Hány tömeg% metánt tartalmazott a gázelegy? (a víz folyik)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. egyenlet: (metán égése)
CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O (f.)
2. egyenlet: (propán égése)
C₃H₈ +5 O₂= 3 CO₂ + 4 H₂O (f.)

A metán égésének reakcióhője: (DeltaH)₁= (-394+ 2×(-286)) - (-74,4)= (-966+74,4)= (-891,6) kJ/mol;
a propáné pedig: (DeltaH)₂= (3×(-394)+4×(-286)) - (-105)= (-2326+105)= (-2221) kJ/mol.

Tehát mondjuk 'x" gramm metánnál a felszabaduló hő (nem véve a negatív előjelet): (x/16)×891,6= (55,725·x) kJ hő,
és (4,8-x) gramm propánt véve a felszabaduló hő pedig: ((4,8-x)/44)×2221= ((50,4773×(4,8-x)) kJ hő.
A kettő összege éppen 258 kJ, tehát felírjuk az egyenletet:
55,725·x+ (242,3-50,4773·x)= 258, rendezve 15,71= 5,2477·x , melyből az "x" értéke osztással: x= 2,994 g= 3 gramm körülbelül, tehát az elegyben a metán tömege 3 gramm-nyi volt!

Tömeg%-osan kifejezve ezt: (3/4,8)×100 %= 62,37 tömeg% , tehát ennyi % metán volt eredetileg a gázkeverékben! :)

Remélem tudtam segíteni a levezetéssel!
Módosítva: 2 éve
0