Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
539
Hogyan tudom kifejezni p és q segítségével 45-ös alapú logaritmuson (60/gyök alatt 0.2) értékét, ha p=lg 54 és q=lg 1,5 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először írjuk át a log₄₅(60/√(0,2)) számot úgy, hogy abban csak 10-es alapú logaritmus szerepeljen; tudjuk, hogy definíció szerint ez a szám az, amelyre ha a 45-öt emeljük, akkor 60/√(0,2)-t kapjuk, vagyis:

45log₄₅(60/√(0,2)) = 60/√(0,2)

Vegyük mindkét oldal 10-es alapú logaritmusát, majd a bal oldalon használjuk az lg(aⁿ)=n*lg(a) azonosságot:

log₄₅(60/√(0,2))*lg(45) = lg(60/√(0,2)), végül osszunk lg(45)-tel:
log₄₅(60/√(0,2)) = lg(60/√(0,2))/lg(45), ezzel sikerült olyan kifejezést gyártanunk, amelyben csak 10-es alapú logaritmus található.

Innen már csak az a kérdés, hogy a lg(60/√(0,2)) és a lg(45) hogyan írható fel a fenti kifejezések szerint. Innen már be tudod fejezni?
Módosítva: 8 éve
0