Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
1. Az acitelén egy gáz, amelyet a fémek hegesztésénél használnak, nagy nyomású palackokban forgalmazzák. A megtöltött acitelénpalack 70kg-t nyom, az üres 30kg-t. Normális körülmények között mekkora térfogatot töltene ki ez a gáz?

2. A gyűrű 3 grammot nyom, a rajta bevésett fémjel száma 585- ez azt jelenti, hogy 14-karátos aranyból készült, amely 58.5% aranyat tartalmaz. Hány aranyatom található a gyűrűben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat megoldása: M(acetilén, C₂H₂)= 26,04 g/mol= 26,04 kg/kmol
Az acetiléngáz tömege 40 kg, móljainak száma pedig: n(acetilén)= 40/26,04= 1,536098 kmol = 1536,098 mol,
normál körülményeknél egy mól gáz térfogata 22,41 dm³, akkor 1536,098 mol gázé arányosan: (1536,098/1)×22,41 = 34.423,96 dm³, ami átváltva köbméterre pontosan 34,424 m³, ennyi lenne az acetiléngáz térfogata!

2. feladat megoldása: M(arany, Au)= 196,97 g/mol, az arany tömege : m(arany)=0,585×3= 1,755 gramm, ez átváltva mól-ra pontosan n(arany)=m(Au)/M(Au)= 1,755/196,97= 8,91× 10-³ mol , ezt pedig db-számban kifejezve úgy kapjuk meg, hogy szorozzuk (6×10²³-nal) → N(Au)= 8,91×6×10²⁰= 5,346×10²¹ darab, tehát ennyi aranyatom található meg a gyűrűben!

Remélem ezekkel a levezetésekkel tudtam segíteni! :)
Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves)
1