Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok, térfogat, koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
312
Mekkora térfogatú c=12mol/dm3 koncentrációjú salétromsavoldatra van szükség 400 cm3 c=3mol/dm3 koncentrációjú oldatának elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha negyedére csökken a koncentráció, akkor negyedannyi volt a kiindulási mennyiség, azaz 100 `cm^3`.

De számolgathatsz is, ha akarsz,

400 `cm^3` oldatban van `(400*3)/1000` = 1,2 mol salétromsav.

A kiindulási oldatunk

1000 `cm^3`-ében van 12 mol salétromsav

mennyi oldatban van 1,2 mol salétromsav?

`x=1.2/12*1000` = 100 `cm^3`
1