Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
519
A periódusos rendszerben közvetlenül egymást követő, közönséges körülmények között gázhalmazállapotú elem elegyének sűrűsége standardállapotban 1,000 g/dm3. Melyik két gáz és milyen összetételben (V/V%-os. n/n%, m/m%) alkotja az elegyet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sűrűségből kiszámolhatjuk a moláris tömeget:

`p*V=n*R*T` = `m/M*R*T`

`rho=m/V=(p*M)/(R*T)`

`M=(rho*R*T)/p` = `(1*8.314*298)/101325` = 0,0245 `(kg)/(mol)` = 24,5 `g/(mol)`

Ez a fluor és a neon lesz, mert a fluor kétatomos (`M_(F_2)` = 38 `g/(mol)`) és a neon (`A_(Ne)`=20 ).

A mol%-os és térfogat%-os összetétel gázok esetében megegyzezik: (Legyen x mol a fluor és 1-x mol a neon):

`M_("elegy")`=`(M_(F_2)*x_(F_2)+A_(Ne)*x_(Ne))`

`24.5=38*x+20*(1-x)`

x=0,25

25 mol% fluor és 75 mol% neon.

A tömeg% innen már menni fog.

`25*38` = 950 g fluor

`75*20` = 1500 g neon

2450 g elegyben van 950 g fluor

100 g elegyben van `100/2450*950` = 38,8 tömeg% fluor; 61,2 tömeg% neon.
Módosítva: 2 éve
0